Blog Januari 2020 HSP

Hallo allemaal! Welkom bij mijn eerste blog over hooggevoeligheid/HSP.

Hooggevoeligheid is nu een aantal jaar een erkend fenomeen, gelukkig maar natuurlijk maar wat is het precies? Hoe kan ik het herkennen? En wat als ik denk dat mijn kind dat heeft? Op verschillende websites via google of anderzijds, vind je veel informatie over hoe je dit kunt herkennen wat het inhoudt en of je jezelf of je kind hierin herkend. Veel mensen krijgen dan een “zie je nu wel” moment waaruit blijkt dat je toch niet gek bent, of dat er tussen de oren niet helemaal aan de haak is. Wellicht ben je al met je kind bij een huisarts, kinderarts, gedragstherapeut of kinderpsycholoog geweest vanwege gedragsproblemen. Puur omdat je je zorgen maakt natuurlijk, daar ben je immers een ouder voor. Vaak als je merkt dat je kind “anders” is dan andere kinderen, kom je toch in een wat lastig pakket. Op school maar ook thuis wordt je hiermee geconfronteerd en wilt hier iets mee doen. De eerste stap is de huisarts, veel huisartsen verwijzen dan naar gedragstherapeuten en je kind wordt onderzocht of je kind krijgt een stempel met eventueel zelfs medicatie om bepaalde buien tegen te gaan. Laten we voorop stellen dat ik niet anti huisarts ben of tegen de medische wereld en dat in sommige gevallen een arts nodig is om fysieke klachten daadwerkelijk op te lossen.

Maar gelukkig zijn er steeds meer artsen en zelfs leraren die weten dat HSP hooggevoeligheid bestaat. Weten dat een kind reageert omdat hij/zij dit zo voelen. Vervolgens komt dit naar voren, je wordt hierop gewezen of je hebt wel eens van mensen in je omgeving gehoord dat je kind wel eens hooggevoelig kan zijn. Wat je ook wel eens hoort is, “je kind heeft een oude ziel” (overigens een ander topic, een oude ziel hebben wil niet direct zeggen dat je hooggevoelig bent, kan wel maar hoeft niet altijd)

Je gaat je als een malle inlezen, maar waar zijn de hand vaten? Wat als je dit helemaal niet wil voor je kind, heb je een keuze? Deze blog gaat niet zozeer over de uitleg van HSP maar meer over de oefeningen, vaardigheden en hand vaten die je helpen hiermee om te gaan. Om te voorkomen dat je nu eerst naar google doorschakelt om informatie in te winnen, hier toch even een aantal erkenningspunten met name bij kinderen:

  • Driftbuien uit het niets (oorzaak overprikkelt, energie van andere op een manier moeten verwerken met een driftbui tot gevolg)
  • Niet in slaap kunnen komen, onrustig gevoel (te veel invloeden van buitenaf ervaren die dag, dit moet verwerkt worden)
  • Zichzelf terugtrekken, in zijn/haar schulp kruipen (opladen, energetisch vermoeid zijn van invloeden van buitenaf.

Bij volwassenen herken je het met name aan de zogeheten “voorgevoelens” dat iets niet “ok” is. Op feestjes, verjaardagen volledig uitgeput vertrekken en niet weten waarom je intens moe bent ineens. Onderbuik gevoel wat vaak als intuïtie wordt weggezet.

Oefeningen om jezelf en je kind hiervoor van te voren af te schermen, is onder andere, het afsluiten van je zonnevlecht. Wie niet in chakra’s geloofd of denkt, wat is dit? In een andere blog meer over chakra’s, dit zal ik via facebook wel aankondigen wanneer er een blog hierover gaat, maar ook hier geldt natuurlijk, google is een goede informatie bron voor diegene die niet kunnen wachten. Je zonnevlecht is met name de chakra voor het ontvangen van energie van buitenaf (met betrekking tot het voelen, emoties die niet van jezelf zijn maar ook heldervoelen) die bij iedereen werkt maar bij HSP of hooggevoelige mensen is dit er eentje die dan overuren draait. Om jezelf af te schermen doe je het volgende bij jezelf of bij je kind. Als je kind dan wat ouder wordt kun je ze dit zelf aanleren. Deze oefening kun je ook doen als je niet hooggevoelig bent, maar voordat je naar een feestje gaat bijvoorbeeld waar je bij voorbaat al weet dat er een bepaalde sfeer of spanning hangt.

Leg je hand op je buik net boven de navel en onder je middenrif. Zeg in jezelf met positieve intentie, concentreer je goed en “wil” het echt! Ik zet mijn zonnevlecht op slot tot … en dan een bepaalde tijd aangeven. Dit kan voor een bepaald uitje zijn maar voor kinderen raadt ik het aan om dit voordat ze naar school gaan te doen totdat ze thuis zijn. Dus?? Hand op de buik van je kind leggen (tussen navel en middenrif) in jezelf uitspreken met intentie en concentratie: “Ik zet zijn/haar zonnevlecht op slot tot 16.00h.

Er zijn nog wat oefeningen beschikbaar om bijvoorbeeld je eigen energie te beschermen, als volwassen HSP’er. Zodat mensen je emotioneel niet kunnen raken, kwetsen. Vooral bij mensen die weten hoe ze je kunnen raken, helaas zijn dit vaak mensen waar je dit niet van verwacht of hoopt. Familie, vrienden enz. Je weet wel die mensen die een verwachting hebben over hoe je reageert over bepaalde onderwerpen, discussies. Die precies met bedoeling je op de kast willen krijgen of je bewust een “steek onder water” willen geven. Een oefening die ik zelf daarvoor gebruik is door middel van visualisatie. Vroeger als kind konden we dit heel goed maar noemden we het fantaseren.

Probeer in je hoofd iets voor te stellen, te zien. In dit geval zet ik een scheiding tussen mij en die persoon op het moment dat ze proberen mij te raken (in feite met de energie die ze op je af sturen, roddelen is bijvoorbeeld ook een vorm van energie op iemand afsturen) Deze scheiding kan een streep zijn, een muur of een scherm. Visualiseer en zeg in jezelf: “wat van jou is hoort bij jou en wat van mij is is van mij”. De irritatie, oordeel, afkeurende gevoelens komen dan niet in je energieveld. Oefening baart kunst en neem dit serieus. Dit werkt voor mij echt goed, je krijgt dan over een tijdje reacties zoals; ik vind je zo verandert, of wat ben je toch rustig geworden. Normaal reageer je zo anders. Dan is het voor jou een signaal dat het werkt.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, mocht je nog vragen hebben of er niet uitkomen, mail me gerust! Voor nu bedankt voor het lezen van mijn blog en tot snel allemaal!

Als je klaar bent met schrijven, dan klik je rechtsboven op “publiceer” en je blog item is op de website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven